Digiloikka etäopetukseen

Koronavirus-epidemian aiheuttamat poikkeusolot vauhdittivat Soisalo-opiston digiloikkaa etäopetukseen. Vaikka kansalaisopiston kurssit on peruttu kevään 2020 ajaksi, taiteen perusopetus jatkuu etäopetuksena ja muu työ Soisalo-opistossa jatkuu, vaikka työarki muuttui nopeasti.

Soisalo-opiston taiteen perusopetuksen piirissä on alle 800 oppilasta, joista noin puolet on tanssikoulun oppilaita, kolmannes musiikkiopiston oppilaita ja loput kuvataidekoulussa, käsityökoulussa tai taideleikkikoulussa. He kaikki saavat nyt opetuksensa kotiin erilaisten digitaalisten ratkaisujen avulla.

Whatsapp-videoita ja Zoom-tunteja

Opiston opettajat ovat ottaneet yllättävän etäopetushaasteen vastaan avoimin mielin, vaikka valmiustaso on ollut vaihteleva. Verkko-opetusta ja verkkomateriaaleja on hyödynnetty opetuksessa aikaisemmin pikkuhiljaa muun opetuksen täydentäjänä, mutta varsinaista etäopetusta oli annettu vasta musiikkiopistossa, sielläkin kokeiluluontoisesti.

Otto Kontturin pianotunnit hoituvat nyt kotoa käsin. Puhelimessa videoyhteydellä opettaa Leena Tahvanainen.

Täysin ongelmitta ei etäopetus ole vielä täysin käynnistynyt, mutta pulmia ratkotaan yhdessä. Videoiden lataaminen verkkoon on ollut hidasta ja yhteyksien vuoksi live-koulutuksessa on ollut osittain haastetta. Osassa maksuttomista videopuhelupalveluista on rajoitettu joko osallistujamäärää tai tapaamisen kestoa, mutta vaihtoehtoja on kokeiltu monipuolisesti.

-Pääasiallisena alustana minulla on Peda.net ja sinne ohjaan oppilaita ja vanhempia. Se on omalla kohdallani toiminut hienosti. Tehtävänpalautuksia olen jo jonkin verran saanut kuvaviestein ja videoin Whatsapin kautta, ja se on toiminut myös, kertoo musiikin perusteiden opettaja Laura Brelo.

Musiikin opettajat ovat digivälineiden ja –kanavien haltuunoton lisäksi luoneet koteihinsa etäopetukseen soveltuvia työpisteitä ja aikatauluttaneet opetusta uusiksi.

-Minulla on aika monen oppilaan osalla tilanne, etteivät soittotunnin aikaan pysty soittamaan kotona, mikä aiheuttaa ajallista säätöä, mutta siihen on onneksi tottunut, vaskisoitonopettaja Janne Juutilainen toteaa.

Pasi Tenhunen opettaa rumpujen soittoa nyt etänä. Rumpaleilla on ollut Tenhusen mukaan rento meininki ja etäopetus koetaan mukavaksi vaihteluksi.

Tanssikoulussa on otettu käyttöön opetusvideoita ja videovälitteistä etäopetusta.

-Aluksi oman materiaalin kuvaaminen ja itsekseen höpöttäminen oli kummallista. Olisi kiva saada oppilailta palautetta heti. Kokeilin eilen Zoom-sovelluksen kautta tanssitunnin pitämistä. Ihan superkivaa oli nähdä omia oppilaita! Tanssiminen yhdessä ei vielä onnistunut, kun yhteys pätki pahasti. Nyt sitä osaa taas arvostaa ihan uudella tavalla lähiopetuksen merkitystä, sanoo tanssin suunnittelijaopettaja Anna Savolainen.

Vaihtelua kotiarkeen

Kuvataidekoulun ja käsityökoulun ryhmien sekä taideleikkikoulun kuvataideryhmien etäopetus tapahtuu Peda.netissä. Opettajat ovat laittaneet tehtäviä ja niihin kuuluvaa materiaalia monipuolisin tavoin. Verkossa on konkreettisia ohjeita, linkkejä ja videomateriaalia. Lähtökohtana etäopetuksessa on ollut se, että tehtävien materiaalit löytyvät kotoa. Etäopetuksen aikaan opettajat ovat tavoitettavissa puhelimitse ja myös tarpeen tullen videon kautta.

-Me opettajat olemme olleet innoissamme tästä ja se on haastanut myös meitä opettamaan ja kehittämään opettamista uudella tavalla, kuvataideopettaja Kaarin Oresmaa kertoo.

Taideleikkikoulun tanssiryhmille on jaettu videoita ja sanallisia ohjeita harjoitusten tekoon. Uusia harjoituksia tulee joka viikko. Heti opetusmateriaalien jakamisen jälkeen alkoi opettajille sataa hyvää palautetta ja kiitoksia. Taideleikkikoulun etäopetus tuo mukavaa vaihtelua kotiarkeen.

-Riemu repesi ja tanssittu on jo ahkerasti. Ukille luvattu jo kotinäytös. Tsemppiä kaikille, upeita aurinkopäiviä tulossa, taideleikkikoululaisen kotoa viestitetään.

Vaihtelua kotiarkeen on luvassa myös muille kuin taiteen perusopetuksen oppilaille. Lastenkulttuurikeskus Verso ryhtyy julkaisemaan suosittuja Taidevälkkä-sisältöjä verkossa viikoittain.

Tiimityö siirtyi verkkoon

Soisalo-opiston työntekijöistä suurin osa työskentelee nyt poikkeusolojen ajan etätyössä. Yhteyttä pidetään eri sovellusten kautta sekä puhelimitse ja sähköpostitse. Opiston sisäisen viestinnän kanavana on jo vuosien ajan käytetty Yammer-sovellusta, mikä vähentää sähköpostien määrää ja edistää tiedon avoimuutta. Etäkokouksia toteutetaan Adobe Connectilla. Poikkeuksellinen tilanne tiiviisti työskentelevissä tiimeissä on vauhdittanut myös uusien sovellusten ja välineiden käyttöönottoa. Esimerkiksi Lastenkulttuurikeskus Verson tuotantotiimi työskentelee nyt kotitoimistoissa Varkaudessa, Leppävirralla ja Pieksämäellä. Vanhojen työkalujen rinnalle otettiin nopeasti käyttöön Zoom verkkokokouksia varten, Slack nopeaa viestintää varten ja Trello jäsentämään tehtäviä visuaalisesti kaikkien saataville.

Tiimien etätyöhön on laaja välinevalikoima. Saman pöydän ääressä opiskelevat monessa kodissa nyt myös koululaiset.

-Yhtäkkinen siirtyminen pelkkään etätyöskentelyyn on sujunut suhteellisen kivuttomasti. Erilaiset etätyökalut olivat jo ennestään tuttuja, joten on ollut helppoa ottaa ne päivittäiseen käyttöön. Hyvä fiilis, uskon että opimme tästä uusia tapoja tehdä töitä yhdessä, toteaa hankekoordinaattori Sirpa Virtanen.

Teksti: Terhi Siippainen

Kuvat: Miia Impiö, Pasi Tenhunen, Terhi Siippainen

Jätä kommentti